Kiemelt hirdetések

Aktuális

Tenni kell azért, hogy a NAV megcsinálja az adóbevallást

2016-ban sokaknak már nem kell időt szánni a személyijövedelemadó-bevallásra, helyettük azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készítheti el. Nincs más teendő, csak élni kell az új lehetőséggel, és január végéig a bevallási nyilatkozatot kell választani.

Akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, kedvezményt nem érvényesítettek és nem is tudnak, nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot, dönthetnek a bevallási nyilatkozat mellett, tájékoztat közleményében a NAV.

Ikszelni kell

A magánszemélyek azon a nyomtatványon (15M30), amelyet munkáltatójuktól kapnak 2015-ös jövedelmükről, egy X jelölésével február 1-jéig (2016. január 31-e vasárnapra esik)nyilatkozhatnak, hogy felkérik a NAV-ot a bevallás elkészítésére.Ha a magánszemélynek több munkáltatója is volt, szabadon dönthet, melyiknél tesz nyilatkozatot. Más egyéb teendő nem lesz az szja-bevallással kapcsolatban.

Aki ikszel, annak nem kell sorba állnia a postán

Forrás: MTI/Balaton József

Akik nem dolgoznak

Azok pedig, akiknek jelenleg nincs munkáltatójuk, közvetlenül a NAV-nak nyilatkozhatnak a 15NY31-es adatlapon. A hivatal kizárólag azokkal veszi fel a kapcsolatot, akiknek visszaigényelhető, vagy befizetendő adójuk lesz.

Az egy százalékokról külön lehet intézkedni

A magánszemély adójának 1+1 százalékát továbbra is felajánlhatja civil szervezetnek, egyháznak, költségvetési előirányzatra. Nyilatkozatát a munkáltatóján keresztül, vagy közvetlenül az adóhivatalnak papíron, illetve elektronikusan is megküldheti.

(forrás: origo.hu)

Copyright © 2011 Láng Nikolett.
Minden jog fenntartva.