Kiemelt hirdetések

Aktuális

Könyvelők figyelem: duplázódhat a munka az IFRS miatt

Megszüntetve megőrződik a helyi iparűzési adó alapjának mostani számítása egy darabig még azoknál a cégeknél is, amelyek áttérnek az IFRS szerinti beszámoló készítésére. Ráadásul egy átmeneti szabály miatt anyagilag is rosszabbul járhatnak.

A helyi iparűzési adót (hipa) módosító törvényjavaslat célja, hogy az IFRS szerinti beszámolót készítő vállalkozások is pontosan ugyanahhoz az adóalaphoz jussanak el, mint a magyar számviteli szabályok szerinti beszámolót készítők. Azok számára, akik nem IFRS szerinti beszámolót készítenek, a hipa alapja nem módosul. Mivel a törvénymódosítás mind a bevétel, mind az adóalap módosító tételek kifejtése során közvetlenül a vonatkozó szabvány szövegét rendeli használni, ezért a módosítás lényegének összefoglalása után beidézzük a vonatkozó szabványokban szereplő meghatározásokat.

A nemzetközi számviteli szabványok magyarul is elérhetők az EU honlapján (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008R1126&from=HU).

Mint tudjuk, a hipa alapja az értékesítés nettó árbevétele, csökkentve az ELÁBÉ, a közvetített szolgáltatások, az alvállalkozói teljesítmények értékével, az anyagköltséggel, illetve a kutatás-fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével. Ugyanezt a célt kívánja a módosítás elérni IFRS-t használók esetén is, csak itt a kiindulási pont a 18. (a bevételekről szóló) szabvány, illetve a beruházási szerződések alapján történő szolgáltatásnyújtásból származó bevételek tekintetében a 11. szabvány.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, az IFRS szerinti beszámolóra áttérőknek miért kell egy ideig a mostani módszerrel is elvégezni a számításokat, illetve milyen átmeneti szabályra kell figyelni!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

(forrás: adozona.hu)

Copyright © 2011 Láng Nikolett.
Minden jog fenntartva.