Kiemelt hirdetések

Aktuális

Jövőre új jogszabály jön az adózás rendjéről

Összekapcsolnák a vállalkozások számlázási rendszereit az adóhivatallal - mondta Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár, akik más változásokról is beszélt.

"Szakembereink egy ideje már elemzik, miképpen lehetne összekapcsolni a vállalkozások számlázási rendszereit az adóhivatallal. A módszer lehetővé tenné a csalások legtöbbjének felszámolását" - mondta Pankucsi Zoltán, az NGM  adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak.

E törekvésnek szolgálhat alapul a változás, amelyről már korábban az Adó Online is írt:  2016. január 1-jől  a számlázóprogramokkal kapcsolatos követelmények az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás elnevezésű funkcióval egészülnek ki. Azaz olyan modullal, amely a papíralapon vagy elektronikusan kibocsátott számlák adattartalmának exportálását teszi lehetővé kibocsátási dátum, illetve sorszámtartomány szerinti csoportosításban, a rendelet 2. és 3. számú mellékletében meghatározott kötelező adattartalommal és -szerkezettel.

Pankucsi a lapnak arról is beszélt, az adózás rendjét meghatározó mostani jogszabályt január elsején egy másik váltja fel, az új törvény pedig alapvető változásokat hoz majd. Az adóhivatal a jövőben például éles különbséget tehet a kötelezettségeknek mindenkor időben és rendben eleget tevő adófizetők és a notórius mulasztók, a csalók között. Előbbi csoport kellő tájékoztatásra, előzékeny segítségre és megfelelő együttműködésre számíthat a hivatal részéről, az utóbbi kategóriákhoz tartozók viszont a mostaninál is szigorúbb fellépéssel kalkulálhatnak – közölte a helyettes államtitkár.

(forrás: ado.hu)

Copyright © 2011 Láng Nikolett.
Minden jog fenntartva.