Kiemelt hirdetések

Aktuális

Nagyon jól jön a cégeknek a számviteli törvény változása

Változás jön a könyvelők háza táján, nemsokára ellenőrizheti a szolgáltatási minőséget az állam.

Magyarországon jelenleg nem működik minőségbiztosítási rendszer a könyvvitel területén, a nemzetgazdasági tárca ezért olyan hatóság felállításán gondolkodik, amely képes lenne ellátni a pénzügyi ágazati szakmák feletti kontrollt – mondta Varga Mihály a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából megrendezett konferencián.

Mindent felügyelne

A nemzetgazdasági miniszter szerint az új szervezet a képzési követelmények kialakításától kezdve a tevékenység engedélyezésén keresztül a folyamatos minőségellenőrzésig ellátná a számviteli és az adózási terület felügyeletét.

A tárcavezető a számviteli szakma fontosságát hangsúlyozva elmondta: a hazánkban működő 530 ezer mikro- és 25 ezer kisvállalkozást a könyvelők kapcsolják össze a költségvetés rendszerével, tőlük kapnak a cégek eligazítást az adózással, költségelszámolással kapcsolatban, ezért kiemelt felelősséggel bír a munkájuk.

Nagy segítség a cégeknek a számviteli törvény könnyítése

Varga Mihály kitért a számviteli törvény módosítására is, amely jelentős változást eredményez az éves pénzügyi beszámolóra, illetve az összevont konszolidált éves pénzügyi beszámolóra vonatkozó előírásokban.

Az új szabályozás összességében az adminisztrációs terhek további csökkenését eredményezi a hazai kisvállalkozások számára: így például a vállalkozások 97-98 százaléka a jövőben egyszerűsített éves beszámolót készíthet, és kevesebb anyavállalat lesz köteles összevont konszolidált éves beszámolót összeállítani.

Az elmúlt időszak eredményeiről szólva a miniszter kiemelte, hogy tavaly a legfontosabb adó- és járulékfajtákból több mint 650 milliárd forinttal több érkezett be, mint az azt megelőző évben, ami nemzetgazdasági léptékkel mérve is jelentős növekedés.

E többlet többek között az emelkedő reálbéreknek, a szélesedő munkalehetőségeknek, a csökkenő rezsidíjaknak, és az alacsony inflációnak tulajdonítható. A forgalmi adatok emelkedésében az új típusú pénztárgépek rendszerbe állítása is lényeges szerepet játszott.

(forrás: privatbankar.hu)

Copyright © 2011 Láng Nikolett.
Minden jog fenntartva.